Grad Snežnik

Najbolje opremljen grad na Slovenskem s skoraj nedotaknjeno originalno opremo in čudovito arhitekturo grajskega parka. 

Prvi zapisi segajo v leto 1268, ves čas pa je bil v lasti uglednih kranjskih plemiških družin. Sprehod skozi štiri grajske etaže nam pričara vzdušje izpred sto in več let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in opremo iz druge polovice 19. stoletja. Posebnost je soba v egipčanskem slogu iz začetka 20. stoletja, izjemne so številne lovske trofeje in Lutrova biblija iz leta 1735. V spodnji veži so vzidani celo rimski nagrobniki, na steni pa je velik bakrorezni zemljevid dežele Kranjske iz leta 1744.

Beli grad je obdan z ribnikom, velikim parkom z drevoredi in jasami. Okolica je očarljiva v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko se nad zaledenele travnike spustijo skrivnostne meglice. Mimo gradu sta speljani evropska pešpot E6 in pohodniška Krpanova pot. Pokrajina vabi h kolesarjenju in ježi, nedaleč je Križna jama.

Na gradu naj bi tudi mrgolelo duhov. Med drugim se naj bi na stopnišču med prvim in drugim nadstropjem sprehajal moški s pasjo glavo s cilindrom, oblečen v frak. 


Ne spreglejte:

• Zarez in udrtin, ki so jih na vhodnih vratih leta 1848 naredili nezadovoljni okoliški kmetje, ko so z orodjem udarjali po graščakovih vratih. 

• Na gradu je še vedno ohranjen sistem govorilnih cevi, s katerim so gospodje klicali svojo služinčad. 

• Razstavljenih nočnih posod in prenosnega sobnega stranišča z ročno črpalko za vodno izpiranje porcelanaste posode. 


Več informacij:

Muzej grad Snežnik

Oddaljenost od Zaplane: 1 uro vožnje z avtom.