Divje jezero

Skrivnostno kraško Divje jezero pri Idriji spada med bisere slovenske naravne dediščine.

Leta 1967 je bilo zavarovano kot naravni spomenik, od leta 1972 pa je urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski muzej v naravi. 

Jezero je povezano z zagonetnim svetom podzemnih voda. Potapljači so s 420 metri odvite vrvi dosegli že globino 160 metrov. 

Jezero z neposredno okolico se ponaša z izjemnim bogastvom favne in flore: v jezeru živijo potočne postrvi, v jamskem delu pa številne drobne podzemeljske živali in celo slovita človeška ribica - Proteus anguinus. 

V neposredni okolici rastejo celo alpske rastline, ki so se na hladnejših senčnih mestih lahko ohranile še po ledeni dobi. V skalnih razpokah ali na majhnih policah nad jezerom uspeva kranjski jeglič - Primula carniolica, slovenski endemit, ki nosi svoje ime že več kot 200 let, njegovi vijoličasti cvetovi pa se odpirajo v drugi polovici aprila.

Divje jezero je pravi raj za ljubitelje narave.


V bližini Divjega jezera vam bo ob vročih dneh zagotovo prijala tudi osvežitev v naravnem kopališču Lajšt v Idrijski Beli. Idrija s svojo rudarsko dediščino pa slovi kot Unescovo mesto, zato tu obiščite drugi največji rudnik živega srebra na svetu. Ljubitelji dobre hrane obvezno poskusite okusne idrijske žlikrofe, za spomin pa izberite svojo edinstveno, svetovno znano idrijsko čipko. Ljubitelji ribolova lahko poskusite ujeti tudi idrijsko postrv.

Več informacij:

http://www.visit-idrija.si
TIC Idrija, Mestni trg 2, 5280 Idrija
Telefon: +386 (0)5 374 39 16
E-mail: tic@visit-idrija.si

Oddaljenost od Zaplane: 45 minut vožnje z avtom