Skrivnostne jame za izkušene jamarje

V bližini Zaplane se razprostira nenavadno pisan in bogat podzemni svet, ki je poln podzemnih rovov, brezen, rek in dvoran. Registriranih je ogromno podzemnih jam.

Med njimi je prav posebna Žirovcova jama, ki so jo odkrili leta 2006 in je v registru vpisana kot deset tisoča raziskana podzemna jama v Sloveniji. Gre za edinstveno in posebno jamo, ki je dolga 5 kilometrov, v njej pa se nahaja labirint meandrov, brezenc in kanjonov. Ogled je zaradi težkega vstopa možen le pod strokovnim vodstvom jamarjev.

Ferranova buža je naslednja posebna jama - v njej se nahaja najgloblji, 50-metrski podzemni slap v Sloveniji. V jami je zelo bogat živalski svet, saj so v njej našli 16 živalskih vrst, med njimi tudi človeško ribico. Odkrili so tudi suho južino, ki je postala prva jamska suha južina v Sloveniji, kar je tudi odkritje nove živalske vrste, rodu Hadzinina. Poimenovali so jo - Hadzinina ferrani.

Turkova jama je tretja atraktivna jama, prav tako z ozkim vhodom in s številnimi stranskimi rovi, ki se ponekod zaključijo z lepimi slapiči.

Obisk navedenih jam je primeren le za najbolj izkušene jamarje s primerno opremo.

No items found.
No items found.
No items found.

Obisk

Na Zaplano se odpravite v spremstvu izkušenega vodnika, skupaj s prijatelji ali sodelavci. Preživite proste trenutke sredi narave v sproščenem okolju.

V bližini

V bližini Zaplane se nahajajo različne možnosti za obisk kmečkega turizma, muzejev ali naravnih znamenitosti. Odpravite se na opazovanje medveda, ribolov ali kopanje v naravnem jezeru.